dimecres, 22 de juliol del 2015

EL RAV s’ha d’acabar i el conveni l’hem de recuperar



La sentència de l’Audiència Nacional sobre el RAV a TV3 deixa molt clar que la retallada és il·lícita, que s’han de retornar les quantitats descomptades des de gener de 2013 i  pagar un 10% per la demora. Ara cal veure si la direcció persistirà a recórrer al Tribunal Suprem, cosa que representaria clarament una nova dilació, atès que el Suprem ja va fer una sentència sobre el RAV favorable als treballadors de Cat Ràdio el mes de febrer passat. En tot cas, el que hauria de fer la direcció és suprimir immediatament la retallada per complir la sentència i evitar que el deute amb els treballadors continuï augmentant.

El RAV ha bloquejat l’acord salarial en la negociació i ha estat el principal escull per a la recuperació del conveni. Recordem que quan es va conèixer la sentència de Catalunya Ràdio, el Comitè de TVC ja va fer una proposta de retirada immediata del RAV i retorn a terminis de les quantitats descomptades als treballadors. Aquesta proposta, que hagués estalviat temps, judicis i diners, va ser rebutjada per la direcció. Ara, ens trobem en un altre escenari i la direcció haurà d’assumir les seves responsabilitats derivades de la sentència de l’Audiència Nacional. És en el marc de la negociació on toca tancar acords i posar fil a l’agulla també dels principals temes que estan sobre la taula:  avançar la consolidació de promocions de llarga durada, fer efectiva l’equiparació salarial de tots els treballadors, frenar els abusos en la distribució irregular de la jornada, obrir la contractació de personal necessari pel manteniment de la producció i posar les bases d’un Pla d’igualtat llargament ajornat, entre altres qüestions.

S’ha d’acabar amb aquesta llarga etapa de crisi laboral en la qual els treballadors de la CCMA hem estat sotmesos a retallades de salari, de plantilla, supressió de convenis i amenaces d’externalització. Cal que la direcció entengui que per recuperar l’estabilitat laboral hem de recuperar el conveni i així podrem començar la nova temporada sense enfrontaments i conflicte.