divendres, 10 de juny del 2011

REFERÈNDUMS: SÍ O SÍ

Ara que en segona consulta els treballadors de Catalunya Ràdio han acceptat la retallada salarial, el Consell de Govern ha publicat un nou comunicat fent la seva valoració dels referèndums a les empreses de la CCMA. A la nota del portal corporatiu se’ns informa que “... se suspèn la tramitació dels acomiadaments objectius que s’havia iniciat ". Així doncs, no era un ERO, ja que un ERO implica una tramitació legal en que cal demostrar la inviabilitat de l’empresa, era clarament una llista d’acomiadaments de càstig als treballadors
per no haver-se sotmès al designi de l’autoritat.

Els retalls salarials als 420 treballadors de CR, en termes econòmics, són molt inferiors al cost salarial dels membres del Consell i de la Direcció que els ha amenaçat amb acomiadaments si no acceptaven la tisorada.

La participació en les consultes ha mostrat una gran motivació de la plantilla de les empreses de la CCMA, posant molt alt el nivell de debat i participació democràtica. Ara bé, pel Consell i la Direcció únicament una resposta era acceptable, el SÍ. En cas contrari, represàlies fins que els treballadors han acceptat el que la Direcció vol. En la seva nota el Consell qualifica el procés de net i democràtic: és democràtic un referèndum si només es pot votar en un sentit ?.

La interferència de les direccions de les empreses i les reiterades amenaces d’acomiadaments amb les que s’ha estat coaccionant els votants han restat qualitat democràtica als processos de consulta. El President Marín, el Consell i la Direcció poden presumir d’haver instaurat amb èxit la coacció i l’amenaça en les relacions laborals a la CCMA.

Hem entrat en un procés involucionista en les relacions de treball on l’autoritarisme i les amenaces substitueixen el respecte per la negociació col·lectiva amb els treballadors i els seus representants.

Sant Joan Despí 10 de juny de 2011