dimarts, 31 de maig del 2011

Ha guanyat el Sí a la tisorada

Amb una participació molt elevada (1.589 vots emesos) i un resultat clar (64% SÍ, 34% NO), els treballadors de TVC han decidit acceptar la retallada del 5% del salari.





El resultat no és el que defensava el nostre sindicat però ja vam dir que CC.OO. no qüestionaria el conveni en les condicions exigides per la Direcció en el cas que fos majoritàriament aprovat en referèndum.


Des del primer moment, la Direcció de la CCMA, la de TVC i el Consell de Govern han mantingut la mateixa estratègia; espantar-nos per dissuadir-nos de qualsevol resistència. Han deixat clar que la direcció no acceptaria un NO i han formulat amenaces verbals i escrites sobre la continuïtat de la plantilla si no passàvem pel seu adreçador.



Molts treballadors han decidit el seu vot afirmatiu confiant en que la renúncia a una part dels nostres salaris ajudarà a defensar l’empresa i a assegurar els llocs de treball, tal com la Direcció i una part del Comitè d’Empresa han estat reiterant tots aquests dies. No hi ha compromisos ferms sobre aquests temes. La paraula dels directius, que poden ser substituïts quan el poder polític vulgui, no ens val, el futur no dependrà d’ells, sinó de l’estratègia del govern. Les opcions sindicals que han aconsellat el sí han contribuït a crear falses il•lusions entre els treballadors.

La plantilla ja s’està reduint: al referèndum, el cens eren 1881 treballadors, contra els 1951 de les eleccions sindicals d’octubre del 2010. La retallada salarial no apaivagarà als sectors econòmics i polítics hostils a la CCMA i en canvi, els treballadors, amb aquesta claudicació hem quedat debilitats per les pròximes negociacions on tindrem noves pressions per més retallades.


A Catalunya Ràdio, el Comitè d’Empresa ha mantingut la unitat i ha resistit les pressions de la direcció. En el seu referèndum (378 vots emesos) ha guanyat el NO (211 NO, 155 SÍ). A TV3, en canvi, una part del Comitè que inicialment va mantenir l’ambigüitat sobre la seva postura, ha evolucionat cap a la defensa emfàtica del SÍ sumant els seus esforços als de la Direcció, que no ha deixat d’interferir en el procés amb comunicats publicats fins els mateixos dies de les votacions. Malgrat el xantatge i les amenaces, 542 treballadors de TVC han dit que NO.

El paper del Comitè d’Empresa no pot reduir-se a signar les retallades salarials i les rebaixes de conveni. Corren temps difícils i haurem de defensar activament els nostres drets, els nostres sous i els nostres llocs de treball. S’ha de fer efectiva de manera ràpida la regularització de, com a mínim, 81 contractes temporals i impedir la reducció dels llocs de treball i la producció.


Sant Joan Despí, 22 de maig de 2011