dilluns, 28 de gener del 2013

RETALLAR ELS SOUS DEL “NÚVOL”?... UNA NOVA ENGANYIFA !


Després que la sospitosa filtració de l'agost passat tragués a la llum el desgavell que la política de la Direcció havia creat a l’individualitzar els salaris per marginar el Conveni, aquest mes de gener, aprofitant la Reforma Laboral del PP i en particular la reforma de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors, la Direcció ha posat sobre la taula una Modificació substancial de condicions de treball. En essència l'article diu que si l'empresa demostra que està en una situació econòmica prou difícil pot canviar les condicions laborals, incloent-hi els salaris, després d'un període de consulta de 15 dies, amb l'acord o sense dels representants sindicals. Divendres passat va expirar aquest termini, sense acord.

A partir d'un informe de Price Waterhouse Cooper, la Direcció va dir que calia, en primera instància, retallar-li el sou a 91 persones, que ha escollit amb criteris aleatoris i que tenen ingressos salarials molt diversos, no essent, en la seva majoria, els principals beneficiaris d'aquesta política salarial individualitzada.
Així, el 20% dels treballadors inclosos a la llista cobren per sota del salari mitjà de la empresa (44.400 € bruts a l'any, sense l'antiguitat). Per contra només 20 dels 91 de la llista estan per sobre de 65.000 € (bruts, sense antiguitat), en canvi hi ha inclosos treballadors de nivells baixos que estan per sota dels 40.000 i dels 35.000. Els principals i entusiastes promotors d'aquesta mesura, que han representat a la Direcció en la mesa de negociació, doblen o tripliquen el salari dels qui volen retallar.

La Direcció reparteix de manera discrecional més de 9 milions d'euros a l'any en complements no regulats en Conveni, segons dades del 2011 (les del 2012 no ens han estat facilitades encara a pesar de les nostres peticions). La nòmina variable regulada en conveni (hores extres, flexibilitat, festius i caps de setmana) ha baixat en 1.249.000 €.  El cobrament d'hores extres ha baixat en un 39%. En canvi, els complements personals i de lloc de treball, no regulats en conveni, han pujat 553.000 €, dels quals uns 200.000 són pels nivells salarials fora de Conveni: H i O. Totes les dades indiquen que s'està desplaçant la nòmina variable des dels nivells baixos i mitjans cap als nivells salarials de fora de Conveni, i des dels complements de conveni cap als complements discrecionals, una tendència que les dades dels 2012 ben probablement confirmaran.

La iniciativa de la Direcció és molt malintencionada ja que l'acceptació del procediment i de l’informe de PWC podria obrir pas a noves mesures unilaterals que podrien afectar a més treballadors, o a tots, amb rebaixes generals de les condicions de treball i els salaris. Una enganyifa carregada de verí que es produeix just abans del inici de les negociacions de conveni previstes per aquest mateix mes de gener.
És en la negociació de Conveni, que s'han de regular els complements i fixar un topall salarial màxim a l'empresa. Amb criteris d’aplicació general i no amb llistes a mida fetes pels caps. Això permetria un estalvi molt superior a la mesura que la Direcció vol aplicar.