dimecres, 19 de juny del 2013

COM ENFRONTAR-NOS A L'ERO?

En un anterior comunicat ja vam manifestar el NO radical de CCOO de TV3 a l’ERO anunciat pel president del Consell de govern de la CCMA que significaria l’acomiadament de 312 treballadors així com una nova retallada de sou del 7,5% .
Ara volem oferir als treballadors informació sobre el funcionament dels procediments d’acomiadament col·lectiu per donar eines per combatre aquesta agressió de la direcció contra els nostres llocs de treball i les condicions laborals.
En primer lloc, l’anunci de la direcció de la CCMA anava acompanyat de la suspensió unilateral de les negociacions de Conveni de TV3 i Catalunya Ràdio. Aquesta suspensió s’ha dut a terme de manera irregular contra la normativa de la negociació col·lectiva.
Passant de la negociació dels convenis a la imposició d’un ERO, la direcció ens porta d’un terreny d’igualtat teòrica de les parts negociadores a un terreny favorable a ells i contrari als treballadors.
Des de la reforma laboral, els ERO estan regulats pel Decret Llei 1483/2012,  que podeu consultar en aquest enllaç http://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2012-13419
El primer pas que farà la direcció si segueix amb les seves agressions i pretén dur a terme l’ERO és comunicar-lo i legalitzar-lo. Aquí comença un període de 30 dies naturals de “consultes” (ja no de negociació) amb els representants dels treballadors. El final d’aquest període dóna pas a la imposició per part de la direcció de les mesures en un termini màxim de 15 dies, si no hi hagut acord. Des d’aquest moment, hi ha 20 dies per a la impugnació i la presentació d’un conflicte col·lectiu per part dels representants sindicals, així com també 20 dies per als treballadors afectats des que rebin la comunicació individualitzada de la mesura per a la demanda individual. Aquest és el calendari més important que cal memoritzar. Estigueu molt atents, perquè és molt possible que calgui emprendre accions judicials en ple estiu. La denúncia individual és imprescindible perquè, tot i que es guanyi la impugnació de l’ERO col·lectivament, la sentència no s’aplicaria als treballadors que no haguessin  fet la denúncia individual.
Com podeu veure, si la direcció no retira la seva agressió, ens situa en un calendari d’estiu per a tot el procediment de l’ERO (finals de juny, juliol i agost). Sense dubte, és un calendari premeditat, molt en la línia que Price Waterhouse, l’empresa assessora de la direcció, ha executat en altres empreses del nostre sector.
LA LLISTA
No s’ha comunicat cap llista. És probable que la direcció encara l’estigui confeccionant. La Direcció pot presentar la llista des del primer dia fins l’últim del període consultiu. Tampoc se sap res cert en relació al criteri que utilitzarà per fer-la. Faran el que vulguin en funció de l’estratègia que més els hi convingui per crear incertesa i divisió entre els treballadors. No els hi fem el joc.
Per a més informació, us podeu dirigir al nostre blog ccootv3.cat o dirigir-nos qualsevol consulta per correu electrònic a ccootv3@gmail.com o a ccoo@tv3.cat o bé directament passant-vos pel local de CCOO, on els nostres delegats i membres del Comitè atendran totes les vostres consultes. Els telèfons són l’extensió 2460 o el 934990718.
Ara més que mai, ens cal informació, unitat i mobilització per enfrontar-nos a l’ERO i la rebaixa de condicions laborals.
Per a qui vulgui més detalls sobre ERO’s a RTV autonòmiques com la nostra, podeu consultar també a http://www.salvemostelemadrid.es/  tota la informació referent a l’ERO de Telemadrid i la sentència declarant l’ERO “no ajustat a dret” i els acomiadaments improcedents i a http://ccoortvv.blogspot.com.es/ informació sobre l’ERO a Radiotelevisió Valenciana.