dijous, 30 de juliol del 2015

SE’N VA EL RAV, TORNA EL CONVENI

Amb la negociació intensa que ha tingut lloc a partir de la sentència de l’Audiència Nacional, el Comitè d’Empresa ha aconseguit arribar a un preacord de Conveni amb la direcció lligat a la devolució a terminis del RAV. Un conveni de dos anys, 2015 i 2016 i dos anys més d'ultra activitat, fins a 2018.
El preacord recull també importants qüestions llargament reclamades, com l'equiparació de tots els treballadors de les antigues empreses tecnològiques, i la continuació de la consolidació de promocions de llarga durada . En aquest tema encara caldrà treballar intensament fins a finals d'any. També s'han aconseguit els compromisos de no fer acomiadaments col·lectius ni modificacions de condicions de treball, i la negociació de les possibles confluències i unificacions de redaccions de ràdio i televisió, entre altres temes importants com l'establiment d'una quota de manteniment de producció i l'apertura de la contractació de treballadors vinculada al manteniment de la producció.

Ara bé, amb el preacord no n'hi ha prou, el que volem és la garantia que el conveni es complirà i no hi hauran enganys ni sorpreses. 
És molt positiu haver acordat portar a l'Audiència Nacional els terminis de devolució del RAV,com a garantia d'execució de sentència,  però cal deixar clar que no admetrem  dilació i excuses per la recuperació del conveni. En aquest sentit, els passos a seguir s'estan complint i el Consell de govern de la CCMA ja ha aprovat el preacord. Ara ens toca a nosaltres: el Comitè d'empresa ha de portar el preacord a l'aprovació de la plantilla a primers de setembre, un mes decissiu en molts aspectes.

Estem en camí d’aconseguir els dos objectius que ens vàrem proposar per aquesta etapa del nou Comitè d'empresa: eliminar definitivament el RAV i signar un Conveni sense retallades. 

Veníem d' un procés llarg de lluita, amb moments molt intensos com la mobilització protagonitzada pels treballadors en  les “12 hores amb Brauli” i les vagues del febrer i març. Va ser un procés precedit d' importants pèrdues pels treballadors, els 300 acomiadats del PAC, els 300 temporals  i els col·laboradors eliminats. Recordem el període de primavera de 2014,  quan la direcció, després de deixar-nos sense conveni, amenaçava amb  noves retallades de sou fix, antiguitat i variable que feien trontollar la resistència d’alguns i van ser rebutjades àmpliament per la plantilla.

Ara sí que podem començar a deixar enrere aquesta mala experiència`passada: al setembre  tindrem la paraula per decidir sobre el primer preacord sense retallades des de 2011.