dimarts, 20 de desembre del 2011

NO VOLEM TANCAR CANALS


Els directius de la nova empresa resultant de l'absorció de La Sexta per Antena 3 han manifestat que renunciaran al futbol en obert a no ser que hi hagi una disminució important en els preus dels drets. El canal d'emissió de pagament Gol TV és ara de titularitat de Antena 3 i Canal + de Telecinco.



La bombolla especulativa al voltant dels drets de retransmissió fa temps que posa en qüestió la rendibilitat de les emissions de futbol en obert per la inflació del preu dels drets i els operadors de plataformes de pagament: Prisa-Canal + i Mediapro-Gol TV tenen problemes per mantenir el benefici del “pay per view” i creuen que el futbol en obert, particularment dels partits del Madrid i del Barça els perjudica. És molt probable que quan Mediapro posi a la venda els drets per la temporada vinent fixi uns preus molt elevats ja que la seva problemàtica situació financera els obliga a abraçar-se a la bombolla per surar com sigui i que únicament els operadors de pagament accedeixin a pagar pels drets d’emissió.

Esports3

Quan s’acabi la lliga de futbol d’aquesta temporada 2011-2012, TV3 vol desistir de renovar els drets de retransmissió, el que representaria un estalvi de 14,5 milions € pel 2012. Des dels temps d'Audiovisual Sport que la política de TV3 en relació al futbol ha estat ruïnosa i seguidista de Mediapro, el principal especulador del mercat. Només quan la bombolla esclati podrem tornar a plantejar-nos recuperar els drets de la lliga.

Amb un cost molt baix, gràcies a l'esforç dels treballadors del departament d’Esports, tenim en antena un canal de 24 hores d'esports. Segons el pressupost per a l'any vinent, el departament patirà una retallada de 1,3 milions € en el seu funcionament. El desestiment de la compra de drets del futbol no ha de posar en qüestió la continuïtat del canal. Competicions en que els equips catalans són capdavanters, com l'Hoquei o el Waterpolo han estat desateses fins ara i hi ha molta a feina a fer per innovar en la realització d'aquests esports. Naturalment també hi ha el Bàsquet, amb gran implantació a Catalunya, i l'esport com activitat social de base ha d'ocupar més espai en la nostra programació.

El canal HD

Seria un gran error tancar les emissions del canal d'alta definició precisament ara quan les cadenes privades disposen dels seus (Antena 3 en tindrà dos a partir d'ara) i el preu dels receptors ha baixat fins fer-se assequible al consumidor. No és tracta només d'exhibir capacitat d'innovació tecnològica sinó que ja és un factor competitiu en el mercat i ho serà més ben aviat. Una part molt important de la inversió està feta i ara no l'amortitzarem El cost de transport de la senyal del MUX 2 (el segon múltiplex)per on es fa l'emissió d'aquests canals (HD i Esport3) és de 3 M€ segons la Direcció. Tot ajuda a estalviar però com a estratègia de futur per l'empresa és una política nefasta. A què ve que el Govern vulgui tancar el segon multiplex de la CCMA ? Qui vol quedar-se'l ?. 

La història de la concessió de llicències de TV al Grup Godó és molt fosca des de l'origen on van intervenir l'Orfeó català de l'època d'en Millet i l'anterior Govern de CiU saltant-se la llei per donar-li un MUX. Realment ara volen apropiar-se del MUX 2 de la CCMA o és una fantasia compartida entre Godó i sectors neoliberals de CiU amb important influència en l'actual Govern ? Els grans operadors privats espanyols, Telecinco i Antena 3, tenen 8 canals (2 MUX) cadascun i concentren el 85% dels ingressos per publicitat (les TV autonòmiques el 10%). A Catalunya només TV3, destacadament, i TVE, sense publicitat, li són competència.