dimecres, 19 de maig del 2010

QUI HA DE PAGAR LA CRISI ?


Les mesures anunciades pel govern la setmana passada han estat imposades pel capital especulador i estan dirigides contra les condicions de vida i treball dels ciutadans començant pel sector públic i els pensionistes, amb l'objectiu de incrementar els beneficis de la banca i les grans empreses.

Així es distribuiran les partides amb que es volen retallar 15.000 milions:

6.000 milions en inversions en infraestructures i obres públiques que estaven servint per contenir l'atur en sectors com la construcció després de l'esclat de la bombolla immobiliària.

2.400 milions en retalls de salaris dels empleats del sector públic.

1.500 milions en la congelació de les pensions.

1.300 milions en la despesa sanitària.

1.200 milions en reducció de la despesa de les comunitats autònomes i els ajuntaments, afegida als 10.000 milions que se'ls va retallar el passat mes de gener.

1.100 milions eliminant la prestació de 2.500 euros per naixement, des de l'1 de gener 2011.

670 milions eliminant la retroactivitat en l'aplicació de la Llei de Dependència.

600 milions en ajudes al desenvolupament.

Fem algunes comparacions:

600 milions en remuneracions als directius del les empreses de l'IBEX 35.

7.000 milions en finançament públic a l'església catòlica. Exempcions fiscals a part.

12.000 milions en beneficis han obtingut les empreses de l'IBEX en el primer trimestre del 2010, un 25% més que en el mateix període del 2008. Emilio Botin (Santander, 2.215 milions de benefici) i César Alierta (Telefònica, 1.656 milions) van estar trucant les darreres setmanes a Zapatero i a ministres dels seu govern per reclamar-li les mesures d'ajust).

18.160 milions en despesa militar (465 milions per la guerra d'Afganistan).

30.000 milions en subvencions públiques d'activitats empresarials.

60.000 milions en ajudes als bancs a càrrec dels pressupostos públics. És una part dels 200.000 milions autoritzats pel Banc Central Europeu en ajudes a la banca espanyola.

Un altre aspecte que no es pot desvincular del tema és el dels impostos. Segons dades dels tècnics del Ministeri d'Economia i Hisenda, el frau fiscal i l'economia submergida a Espanya comporten una pèrdua anual de recaptació d'uns 90.000 milions d'euros. Caldria saber en quina mesura aquestes dades inclouen les evasions d'impostos “legals” a través de la creació de societats pantalla als paradisos fiscals, però segur que no ho fan en el cas de les SICAV (societats de fons d'inversió) on utilitzant artificis jurídics les grans fortunes només tributen un 1%. Aquests instruments són els habituals dels capitalistes que reclamen que ens apretem el cinturó. I son perfectament coneguts pels economistes i els polítics que defensen i apliquen les mesures d'ajust contra els treballadors que paguem l'IRPF i l'IVA.

Únicament la mobilització pot aturar una ofensiva, que tot just comença, per fer pagar als treballadors la crisi que l'especulació capitalista ha provocat.


DIJOUS, 20 DE MAIG, A LES 18h, TOTS A LA MANIFESTACIÓ