divendres, 14 de maig del 2010

Qui tem la casa reial?


TVC no emetrà el documental “Monarquia o República” del programa “Sense Ficció”. Resulta difícil de creure que no sigui emitible ni la primera, ni la segona versió, d’un programa fet pels equips habituals de documentals, amb reconeguda experiència en aquest gènere. Per una banda sí que s’ha emès una pel·lícula de ficció sobre el 23F, “23 F, el dia més difícil del Rei”, en què el personatge del rei surt prou glorificat, i per l‘altra no es gosa emetre un documental amb opinions sobre la monarquia i la república, en què inevitablement es repassa el paper del rei Joan Carles I en la història recent.
Res de nou en el paper que fa la direcció de TVC. Ara, com sempre, les direccions reben pressions que no poden resistir i les traslladen més avall. Ho hem vist recentment als informatius amb “l’embargament” d’una entrevista sobre els missatges xenòfobs d’alguns partits de la dreta catalana, i segurament ho veurem amb la campanya electoral, i amb la pròxima visita del Papa a Barcelona.
El que sí representa una novetat és la resposta del Comitè Professional, reclamant a la direcció més “supervisió” en el procés de producció del “Monarquia o República” i defensant la direcció al negar que es tracti de censura la no emissió del programa. En canvi, i sorprenentment, desqualifiquen els autors valorant negativament la qualitat periodística del documental, una valoració que, des del COCO3, no compartim en absolut.
A més del perjudici professional per a l’equip del “Monarquia o República”, lamentem que també a TV3 la monarquia sigui tabú. Estem convençuts que el millor per resoldre el conflicte és l’emissió del documental.