divendres, 25 de novembre del 2011

EL GOVERN POSA EN CRISI EL MODEL DE LA CCMA

La reducció de 40 milions en la subvenció pública a la CCMA fa perillar el model actual dels mitjans públics de comunicació de Catalunya.


Francesc Homs (Secretari general de presidència) en la seva compareixença parlamentària, ha anunciat que el govern reduirà la subvenció a la CCMA en 40 milions € per l’any 2012 i que el 2011 es tancarà amb un dèficit de 21 milions per la caiguda dels ingressos publicitaris. La reducció pressupostària de l’any vinent podria arribar als 60 milions d’euros que equivalen a la meitat del cost salarial de TVC. La subvenció pel 2012 quedarà en 260 milions, enguany ha estat de 300 i l’any passat va ser de 350 milions.

També ha afirmat que aquest estalvi significarà un esforç extra als treballadors, que afectarà als sous però no a la plantilla. Cal recordar que ja hem patit enguany una reducció de salaris del 5% i tenim el sou congelat pel 2012, el que significarà una pèrdua de poder adquisitiu del 11,5% en tres anys, al marge de les conseqüències de la nova retallada pressupostària anunciada avui. També es proposa la reducció de dos canals de TVC que podrien ser el nou canal d’Esports i el d’HD, així com una reducció de directius i dels “professionals més costosos”. A mes a més, la Directora de TVC, Mònica Terribas ha afirmat: “no hi haurà futbol en obert per TVC amb aquests pressupostos”.

La retallada, presentada com un estalvi dels comptes públics suposa el 0,1 % dels pressupostos de la Generalitat pel 2011 però deixarà a Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio en una situació precària per seguir oferint el servei públic als nivells actuals. No són mesures de resposta a la crisi ni al dèficit sinó per debilitar la CCMA i afavorir els interessos del sector privats, que contrasten vivament amb les polítiques de subvenció a mitjans privats que són competència directa de la CCMA, particularment el grup Godó-La Vanguardia que recentment han rebut una nova injecció de 2 milions d’euros destinats a les empreses audiovisuals del grup (8TV, RAC 1 y RAC 105).

La política d’aprimament de la CCMA i de reducció de canals va ser reclamada pel PP en la campanya electoral passada.També el PP amb la seva abstenció va permetre l’aprovació pel ple del Parlament de Catalunya de la proposta de reforma de la llei de la CCMA que persegueix retornar al Govern el control polític de les empreses de la Corporació.

Sant Joan Despí, 25 de novembre 2011