dijous, 18 de febrer del 2010

UN PACTE PER LA PRODUCCIÓ INTERNA, MÉS NECESSARI QUE MAI

El Govern tripartit ha presentat a la mesa del Parlament una proposta de resolució sobre el Mandat Marc del servei públic audiovisual a Catalunya. En el text s’insisteix reiteradament que els operadors públics (la CCMA, principalment) han de ser “el motor de la indústria audiovisual privada” i que han d’evitar la “competència deslleial”(sic) amb la indústria privada”. No diu ni una paraula sobre la producció interna.
El Govern espanyol ha fet aprovar al Congrés dels Diputats la nova Llei General de l’Audiovisual. Aquesta nova llei elimina la definició, vigent fins ara, de les empreses públiques de televisió com a centres de producció i edició de continguts i la substitueix per la de centres de difusió.

En la compareixença a la Comissió de control del Parlament de la CCMA, al ser interpelada Mònica Terribas sobre els motius que havien dut els treballadors de TVC a anar a la vaga i particularment sobre la producció interna, la Directora va fer referència al Mandat Marc i “al nostre paper motor de la indústria audiovisual” i “al talent que hi ha a fora”. També va dir, però, que “compartim (amb els treballadors) un objectiu comú que és que els recursos propis siguin empleats al màxim, tinguin el màxim rendiment i formin part del cor i de la producció dels nostres canals”. Per la seva banda, Rosa Cullell, al ser preguntada per diferents portaveus parlamentaris sobre l’estat de les negociacions de conveni i els motius de la vaga, va afirmar: “en aquests moments, amb una mica de bona voluntat per totes bandes, arribarem a un acord en un futur proper”, al temps que afegia: “Tenim una dissensió en el que respecte al pacte de producció interna i aquí estem una mica allunyats”
Probablement l’allunyament és degut a que és més més fàcil fer declaracions genèriques que signar un text de compromisos incorporat al Conveni, que és el que el Comitè d’Empresa reclama des de l’inici de les negociacions.

Vagues a TVE
Garantir La Producció pròpia és actualment el punt de reivindicació comú en les empreses del nostre sector, els treballadors de Televisión Española a Sant Cugat i a Madrid han fet aquesta setmana quatre hores d’aturades i el Comitè General Intercentres de RTVE ha convocat una vaga de 24 hores a tots els centres territorials de TVE pel proper 3 de març per reivindicar un Pacte de producció interna.